SHIATSU

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een Japanse vorm van acupressuur die zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Letterlijk vertaald betekent shiatsu “vingerafdruk”. Het is een holistische therapievorm omdat het de hele persoon op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau behandelt.

Door het stimuleren van drukpunten is Shiatsu in staat om eventuele blokkades op te heffen waardoor de energie weer vrijuit door het lichaam kan stromen. Dit heeft als gevolg dat de massage bijdraagt aan de preventie van ziektes en het zelfhelend vermogen van het lichaam in de hand werkt.

Hoe verloopt een shiatsu massage?

  • We starten met een intake waarin ik je vragen stel ivm je gezondheid, of je eventuele klachten hebt en wat je verwachtingen zijn. Op deze manier kan de behandeling specifiek op jouw lichaam worden afgestemd.
  • Vervolgens neem je plaats op de grond op een futon; een dikke katoenen doek met een massagekussen of op de massagetafel. In tegenstelling tot bij veel andere soorten massages hoef je voor een shiatsu behandeling je kleren niet uit. Het is wel aan te raden om comfortabele, losse kleding aan te doen samen met een paar warme sokken.
  • Tijdens de behandeling zul je afwisselend op je buik, rug en eventueel op je zij moeten liggen. Tijdens de massage zal er druk worden uitgeoefend op bepaalde punten verspreid over je lichaam.
  • Door de toepassing van handdruk en rektechnieken, worden spierspanning en stijfheid van de gewrichten verlicht en herstelt het de structuur van het lichaam

Hoe voelt een Shiatsu massage aan?

Een shiatsu massage is een ontspannende behandeling.  Op sommige plekken op het lichaam waar spanningen zich hebben opgehoopt kun je soms onder invloed van de druk wat lichte pijn of spanning voelen, maar dit mag niet ongemakkelijk aanvoelen.

Shiatsu helpt je om je hoofd leeg te maken en om je aandacht terug bij jezelf, terug op je eigen lichaam te richten. Iets wat veel mensen vandaag de dag ‘vergeten’. Je wordt terug bewuster van je lichaam en van waar eventuele blokkades zitten. Wanneer je regelmatig een shiatsu massage ondergaat, zul je beter leren luisteren naar je eigen lichaam, zodat je daar op tijd op kunt inspelen.

Voor wie is Shiatsu geschikt?

Shiatsu is goed voor iedereen!  Wie kan er niet zo nu en dan een ontspannende massage gebruiken?

Shiatsu is uitermate geschikt voor het verminderen van stress, spanningen, slaapproblemen, pijnlijke spieren en gewrichten, stijfheid, etc. Daarnaast draagt een Shiatsu massage draagt ook nog positief bij aan je immuunsysteem.

Zowel jong als oud hebben baat van een Shiatsu behandeling. Bij jongeren kan shiatsu ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld concentratieproblemen, bij de werkende bevolking kan het stressklachten verminderen en bij ouderen kan het baat hebben bij klachten als artritis en verminderde beweeglijkheid.

Maar je hoeft geen klachten te hebben om shiatsu te ondergaan; het heeft ook een preventieve werking!

Regelmatig een shiatsu-sessie verbetert de algehele gezondheid en voorkomt de opbouw van stress in ons dagelijks leven.